Persbericht: Artist On The Rise project succesvol afgerond!

Met als hoogtepunt een optreden van Jahsenye (Vernon Babel), MC Olu Abena, Milaisa Breeveld en Tekisha Abel in het voorprogramma van Gyptian in de Melkweg in Amsterdam, is er een succesvol einde gekomen aan het Artist On The Rise Project 2012. Vorige week is een deel van de artiesten teruggekeerd naar Suriname en een ander deel vervult nog enkele opdrachten voortvloeiend uit het project. Legacy Entertainment en Mira Promotion hebben met dit project deze jonge Surinaamse artiesten de mogelijkheid geboden kennis en ervaring op te doen in een internationale muziekomgeving. Naast muzikale uitwisseling met Nederlandse artiesten is er ook rekening gehouden voor hun persoonlijke ontwikkeling. Tevreden wordt door de organisatie en de artiesten teruggekeken naar de drukke, maar vruchtbare periode.

Met het project wordt ingespeeld op de opwaartse ontwikkelingen in de Surinaamse muziek de afgelopen jaren. Artiesten die een professionele carriere ambiëren zijn al redelijk snel aan hun top in Suriname en hunkeren naar een internationale carriére. Voor die artiesten is er biedt dit project de kans om buiten de Surinaamse grenzen een kijkje te nemen hoe het er aan toegaat in de muziekwereld. Van oefenen met verschillende bands en het opnemen van songs met verschillende artiesten tot het volgen van workshops van deskundigen en het optreden op verschillende podia.

Tijdens de evaluatie met de groep kwamen als bijzondere leerpunten voor de artiesten naar voren: de hectiek binnen de muziekwereld, de discipline die er van jou als artiest verwacht wordt, het omgaan met een heel divers publiek, de vele interviews en positieve ontvangst door de media en dat je als artiest zelf verantwoordelijk bent voor de richting waarop jij je carriére op wil duwen. Met deze bagage aan kennis en nieuwe inzichten kunnen de artiesten hun eigen pad verder gaan ontwikkelen, maar ook de kennis overdragen aan anderen.

Andere bijzondere momenten waren een ontmoeting met de Consul-Generaal van Suriname Roy Lieuw A Sie, een ministage bij Mart Radio, optreden kriskras door Nederland heen en de positieve reacties en support van showorganisatoren en andere belangrijke actoren in de scene.

Ondanks het feit dat het project heel goed is ontvangen, is er deze keer geringe sponsoring verkregen en is het project voornamelijk uit eigen middelen gefinancierd.  I Love Su heeft kleding voor de artiesten beschikbaar gesteld en SLM een tegemoetkoming in de ticketkosten. Door het geringe budget zullen er geen speciale activiteiten in Suriname worden georganiseerd. Wel hoopt de organisatie dat de artiesten via de media de gelegenheid krijgen om hun ervaringen met de Surinaamse jongeren te delen. Als artiest draag je in het buitenland namelijk niet alleen jezelf uit, maar ook het land Suriname. Dit belangrijk element kwam bij elk optreden en interview weer naar voren.

Samen met Stichting VVFlex en Srananmusic in Nederland heeft de organisatie dit veelomvattend project kunnen aanbieden aan deze jonge  artiesten. Dat Surinaamse artiesten internationale potentie hebben bevestigen beide organisaties. Er wordt dan ook uitgekeken naar meer Surinaams talent voor de toekomst.