Urban


Urban (Urban Bendanon) a.k.a. Urbzinjesystem  zag het levenslicht op 5 augustus 1984 in Rotterdam. Hij groeide op in Amsterdam. Hoewel zijn naam voor zich lijkt te spreken, was Urban met name geinteresseerd in het maken van Hip Hop.
Op zijn 16de begon hij met rappen en drie jaar later werd dit uitgebreid met het maken van beats.
Urban’s carriere startte als solo MC en daaropvolgend zat hij in een rapgroep genaamd ‘Alpha & Omega’, waar hij vooral de beats voor zijn rekening nam. Groepsgewijs maakte Urban een duidelijke groei door en ontwikkelde ook het idee om zijn materiaal op cd uit te brengen. Na 4 jaar verliet hij in goed overleg de groep. Urban was toe aan een nieuwe uitdaging; hij wilde zijn eigen verhaal met de wereld delen. Dit resulteerde in het mini-album: “Uit de Hoge Hoed”.

Toen hij hiermee kaar was, besloot Urban, alvorens zijn minialbum te droppen, om eerst een promo EP uit te brengen, met de toepasselijke naam: “Tussuh neuz en Lippuh door”.
Deze werd op 18 juli 2009 uitgebracht. Enkele maanden daarvoor bracht Urban zijn 1e clip “Niet mijn zaak” uit, wat tevens verscheen op ‘Tussuh neuz en Lippuh’ door.
De EP bevat beats van onder andere Black H productions, A-Flex, Mr. Burgs, Marv en Urban zelf. Verder wordt het geheel aangevuld met gastperformances van artiesten als MC Jaja, Mr. Burgs en Marvin (De Heilige Cirkel).

Urban heeft opgetreden op diverse podia, onder meer op de Uitmarkt, Melkweg, Tivoli, Hedon, Bitterzoet, Occi en Tuschinsky in opdracht van de Postcode Loterij.
Naast de vele optredens liet Urban zich van zijn competitieve kant zien en nam deel aan de Rob Acda Award en aan de Inholland Popprijs, waar hij het tot de finale haalde.

Wat voor publiek hij ook voor zich heeft, Urban weet zijn luisteraars altijd te raken. Zijn shows gaan altijd gepaard met een behoorlijke dosis energie en een hoog show en entertainment gehalte.
Ook buiten Nederland is dit niet onopgemerkt gebleven. Zo verleende hij zijn medewerking aan de eerste internationale hiphopschool (FAYA) in Suriname, en nam hiervoor een jingle op.
Ook werkte hij mee aan het uitwisselingsproject “Bolletjes estafette “ in 2007, waarin hij samen met Surinaamse en Antilliaanse artiesten een tournee deed en een cd opnam.

Dat Urban van meerdere markten thuis is, mag duidelijk zijn.
Wederom bewijst hij zijn veelzijdigheid in het radio- en tv programma ‘Uptown in da House’, waar hij naast oa Mr. Burgs en Ill Skillz het freestyle blok presenteerde.
Het is dan ook geen wonder dat hij de opleiding Media, Entertainment & Management is gaan volgen.
Momenteel werkt hij ook als freelance producer aan opdrachten bij omroepbedrijven en reclamebureaus.

De veelzijdige Urban zit vol inspiratie en plannen en we kunnen nog veel van deze talentvolle artiest verwachten. Momenteel is hij al actief in het verzorgen van rapworkshops.
En recentelijk bracht hij zijn 2e videoclip “Soapshows” uit. Een opzwepend nummer dat afkomstig is van het mini album “Uit de hoge hoed”.
Verder is Urban van plan om zijn debuutalbum “Misenplace” te lanceren, waarin hij als artiest én muzikant het verrassingselement naar voren zal brengen.

Door: Vanessa Veldhuis