Steve Lobo


Biografie Steve Lobo, alias Popski

Steve “Popski” Lobo (23-3-1972) is als oldskool Bboy (break-/hiphopdanser) een van de eerste pioniers van de hiphop scene van Nederland en Europa. Vanaf begin jaren 80 is hij actief en zat hij in groepen als ‘the Electric Boogiemen’ en ‘Alex & the City crew’.

Met Electric Boogiemen trad Steve onder de naam ‘Little Pop’ veel op en zijn er tevens enkele platen (singles) uitgebracht.

Enkele hoogtepunten waren optredens in de TV programma’s ‘Toppop’, ‘Tineke’ en een live show samen met Nederlands populairste meidengroep ooit: de Dolly Dots.

Zijn grote doorbraak maakte Steve met zijn groep ‘Dynamic Rockers’, waarmee hij in 1982, ’83, ’84 en ’85 achtereenvolgens Nederlands Kampioen Breakdance werd.

In 1984 deed de groep ook mee aan de Wereldkampioenschap, en eindigde daar op de 2de plaats.
De groep maakte furore in binnen- en buitenland en dit resulteerde in samenwerkingsverbanden met onder meer de Rock Steady Crew (USA), Crazy Legs (USA) en Kajagoogoo (UK).

Helaas vielen de Dynamic Rockers in 1986 uit elkaar en kort hierna zakte de Nederlandse hiphopscene ook in elkaar, deels vanwege het negatieve imago dat op hiphop rustte. Veel pioniers zijn hierdoor gestopt. Echter, voor Steve was het geen reden om zijn ‘grote liefde’ te laten vallen en hij bleef trouw aan hetgeen waarin hij het meest geloofde.

Gelukkig kwamen hiphop en breakdance medio jaren 90 weer helemaal tot leven in Nederland en dit was voor Steve een mooie kans om ook weer actief aan de slag te gaan. Hij begon naast het dansen zijn geluk te beproeven in andere Hiphop elementen, waarin hij ook thuis was. Hij begon met rappen en beats te produceren en vanaf dat moment zette hij zijn carrière voort onder de naam ‘Popski’.

Tot op heden maakt Popski muziek en tegenwoordig runt hij zijn zelf opgerichte recordlabel, genaamd Higher Level Records.
Wat betreft dans ging Popski aanvankelijk individueel verder en hield zich vooral bezig met freestyle dansen en battles die door jongeren zelf werden georganiseerd op straat.

Hierna nam hij deel aan dansformaties zoals ‘De Stepcreators’. Vanaf 2005 is hij ook actief als dans en theater performer (o.a. Cosmic theater en Made in da Shade), en geeft hij lessen en workshops bij o.a. Studio West, Solid Ground Movement, Moves, diverse stichtingen en scholen door het hele land.

Ook in het buitenland is zijn naam niet ongekend gebleven. In 2009 werkte hij mee aan het 20jarig jubileum van de wereldkampioenschap breakdance: Battle Of The Year international in Duitsland (BOTY). Hij was tevens jurylid en trainer bij de voorronde van de eerste Zuid-Amerikaanse/Caribische editie van BOTY, dat plaatsvond in zijn geboorteland Suriname.

Inmiddels is het werkgebied van Popski in Nederland ook verder uitgebreidt en geeft hij les in verschillende steden als Amsterdam, Den Haag, Lelystad en Almere voor o.a. VVFLEX, de Kunstlinie, stichting De Vrolijkheid/AZC Almere, diverse scholen (o.a. Echnaton College, Baken Stad College en Aquarius (ZMOK school), e.a.
Dat Popski ervaring heeft met een verscheidenheid aan doelgroepen mag duidelijk zijn. Zo heeft hij les en training gegeven aan kinderen, jongeren, volwassenen, professionals, asielzoekers, verstandelijk gehandicapten, e.a.

Ondanks Popski vooral gespecialiseerd is in breakdance, beschikt hij ook over andere hiphop stijlen (streetdance, poppin’, locking, krump, house, e.a.).
Popski is momenteel actief als dansdocent, dans performer, choreograaf, bewegings trainer, muziekproducer, jurylid bij wedstrijden en expert in Hiphop culture, lifestyle and history.

Popski is een danser en hiphopper in hart en nieren en weet altijd met zijn gepassioneerde en energieke geest, zijn leerlingen te motiveren en is hij in staat om een ieder op welk niveau dan ook te leren dansen, waarbij hij altijd de ware oorsprong en essentie van hiphop aan ze meegeeft:

‘peace, love, respect, unity and having fun!’

Door: Vanessa Veldhuis