Motha Earth

Deeply rooted!

Eartha Dors (Rotterdam, 1969) groeide in de jaren 70 op in de Bijlmermeer, Ganzenhoef. Haar muzikale ouders lieten haar kennismaken met vele muziekstijlen. Omdat zij vernoemd is naar Eartha Kitt, was daar natuurlijk de jazz. Maar ook soul, reggae, kaseko, latin, afro, rock en funk werden op zondagmiddagen thuis gedraaid. Haar voorbeelden zijn dan ook zeer divers: Marvin Gaye, Bob Marley, Fela Kuti, Ella Fitzgerald, Celia Cruz, Queen, Van Morrisson en The Isley Brothers.

In haar jeugd zingt zij met haar zusje Angela de hele dag door. Zingen, dansen en acteren staan centraal in hun spel.Zowel op de lagere school, sportclubs en in buurthuizen doet zij mee aan playbackshows. Als zij 9 jaar is, staat zij voor het eerst met haar zusje en nichtje voor een groot publiek in de RAI: Fire van The Pointer Sisters met live band. De passie voor livemuziek is sindsdien een feit.

Tijdens de middelbare schoolperiode ligt de focus op leren en sporten. Wanneer zij in 1989 gaat studeren aan de UvA, opent de muzikale poort zich voor haar. Via het studentenkoor olv wijlen de heer Duurvoort wordt zij geschoold in meerstemmige zang. Haar passie voor close harmony ontwaakt! In het a capella kwartet Boca, dat voortkomt uit het studentenkoor, verdiept zij zich hierin nog meer. Ook geeft zij in 1993-1994 zangbegeleiding aan hangjongeren in de Bijlmer via coffeeshopproject Beatniks. Jongvolwassenen uit de Bijlmer helpen jongeren hierbij hun talenten te ontdekken en.te ontplooien. Documentairemaakster Sunny Bergman maakt hierover twee interessante reportages.

Eartha komt via een nicht in contact met het gospelkoor van Ebby Drenthe, hiermee doet zij mid jaren negentig een tour met Gordon. Er komt een tweede gospeltour met Gordon onder andere leiding. Hiernaast is Eartha inmiddels met de r&b-formatie Solid Black actief, voortvloeiende uit de gospeltour. M Sisa Uma geeft o.a. Solid Black een podium met haar Booming Parties. Ook worden hier de zaden gelegd voor haar activiteiten in de reggae scène, door een ontmoeting met Miriam Menso. Ook heeft zij inmiddels Junior Thecla ontmoet, met wie de eerste Tribute to Bob Marley band wordt gestart.

Alle invloeden van thuis komen inmiddels terug op het podium. Eartha speelt nu ook bij AfroVibes met Raymond Vuyo (zuidafrikaans), SD Malaika en Kongo Banga (beide uit Congo), Son del Caribe (Curaçao, latin), Tropical Express (Suriname, caraïbisch). Zij neemt veel eigen songs op met producer Edson (Arnhemsgewijs). In 1997 speelt zij een maandlang in een jazzclub in Casablanca, Marokkko: rock, soul en blues met Nikki Buzz, Jerome Lee en Gregory Pataca.

Podium Volta is een belangrijke factor voor haar ontwikkeling als reggaezangeres. Na de lessen voor meerstemmige zang, is een.reggae jamsessie. Na een optreden met Kongo Banga in de Melkweg in 2000, ontmoet zij Amara Kabba van Shain Band (Sierra Leone). Zij komt de band vocaal versterken en de band maakt de cd Confront it die een grote hit in Afrika is. Helaas komt de zanger tijdens de prepromotie te overlijden in zijn moederland. Maar Shain Band speelt door. Ondertussen doet Eartha veel studiowerk als backing en solo artieste. In 2000 besluit zij zelf basgitaar te leren spelen: Frankie Ruimwijk, Lea Abdulhak en Arthur Clarck helpen haar hierbij.

In 2004 introduceert Miriam Menso haar bij de reggaeband 4ward. Eartha kent r bandleider Marq Lont van de sessies bij Volta. Alle bandleden hebben invloed op het creatieve proces, wat tot een originele sound leidt. 4ward doet ook een Tribute to Bob Marley en speelt o.a. op Parkpop in 2006. Tot op de dag van.vandaag is de band Marq Marquis & ,4ward actief met eigen songs en ook een Gregory Isaacs Tribute, waar zij samen met Cosmea Panka de backings heeft verzorgd.

Na de geboorte van haar zoon Dyamanti in 2005, maakt Eartha ook weer deel uit van de Tribute 2 Bob Marley Band met Junior Thecla, Giovanca en Shirma Rouse. De jonge moeder kiest ondanks het grote succes voor haar kind en verlaat de band wegens de hoge werkdruk.

In 2009 komt haar droom uit: live on stage backing vocals voor een van de iconen in de reggaewereld: Junior Kelly. Samen met E-Mann en Gideon Grounds gaan ze op minitour (Bologna, Club Sottotetto). Na deze tour gaan enkele bandleden door met project RROOAARR: Erno Klein en Sebi Enrique, hij introduceert zangeres Sophie Simenel. Sinds 2010 zingt zij samen met Eartha in 4Ward.

Op haar werk neemt Eartha sinds 2010 deel aan de bedrijfsband die is opgericht. Haar collega’s maken een filmpje en geven haar op voor The Voice of Holland 2012: zij komt door de preselecties maar gaat niet door naar de Blind Auditions. Wel ontmoet zij de programmeur van Club Dauphine in Amsterdam, Martijn Roos. Diezelfde week nog treedt dj solo op in Dauphine. Inmiddels heeft zij hier twee keer gestaan. In 2013 komt Eartha weer in contact met oud bandlid van AfroVibes,Valentijn Steenhuis. Zij verzorgt sindsdien de backing vocals en een deel van de front vocals in zijn band The Mad Teaparty.

Door de crisis verliest Eartha zomer 2012 haar baan in de woonsector. Via film- en toneelmaakster Tati Wirahadiraksa werkt zij mee aan het stuk The Four Elements van stichting Untold. Zij schrijft mee aan de laatste scène en doet ook de zangregie voor het slotstuk. Haar opleiding culturele studies, publicistische variant, komt hierbij goed van pas.

In oktober 2012 ontwikkelt Eartha naast haar activiteiten als zangeres een vocal coaching programma gericht op jongeren. De cursus wordt gegeven vanuit haar specifieke ervaring als zangeres entertainer, met als doel kinderen te helpen hun talent te ontwikkelen en persoonlijk te groeien door uiting te geven aan hun gezamenlijke passie: zingen! Stg Ijdockzz (Cremerplein, Amsterdam) wil graag een vervolg, dit vindt dan ook plaats voorjaar 2013. De deelnemers zijn tussen de 6 en 16 jaar en willen meer les van “juf’ Eartha. De tweede ronde bestaat uit een beginners- en een gevorderdengroep en een songwritersclass. Ook deze cursus is goed ontvangen.

Nu is Eartha bezig haar solo zangactiviteiten meer uit te diepen, naast het ontwikkelen van meer cursussen in het kader van talentontwikkeling. Door haar goede vriendin en cultureel onderneemster Vanessa Veldhuis wordt zij gepolst voor een solo dancehall optreden op vrouwendag 2014 in het Patronaat. Motha Earth is de uitdaging aangegaan….